Geoptimaliseerde listings zijn belangrijk om succesvol te zijn op Amazon. Op prioriteit gesorteerd, bestaat een goede listing uit:

 1. relevante zoekwoorden en kenmerken in de producttitel (max. 200 karakters)
 2. backend keywords (Search Terms) – (max. 200 karakters)
 3. belangrijkste verkoopargumenten in de bulletpoints (max. 500 karakters)
 4. storytelling; lekker lezende content in de bulletpoints en omschrijving (max. 2000 karakters)
 5. correcte categorisatie (Recommended Browse Nodes)

1. Amazon SEO geoptimaliseerde producttitels

Het is een leuke uitdaging en gepuzzel om producttitels te creëren, ook door de limitering van maximaal 200 karakters. Het is van belang om de belangrijkste relevante zoekwoorden in de productomschrijving te verwerken. Hierna komen de belangrijkste productkenmerken, denk hierbij aan kleur, materiaal, maat en garantie. Heeft u nog karakters over dan kunt ook producttoepassingen toevoegen. We hanteren een standaardformat voor producttitel:

[merk] [model] [productomschrijving] [producteigenschappen & -features] [evt. producttoepassingen]

Tip!:

 • De eerste 63 karakters van een titel worden getoond in de mobile app, houd hier rekening mee
 • De potentiële koper zoekt vaak zoekwoorden in combinatie met het materiaal en kleur van het product

2. Overige belangrijke zoekwoorden (search terms)

Nadat u de belangrijkste zoekwoorden in de titel heeft verwerkt, zijn er nog andere (minder) relevante zoekwoorden dat u in de backend kunt verwerken. Deze zoekwoorden zijn niet aan de voorkant zichtbaar. Het veld Search Terms is vergelijkbaar met de meta keywords dat vroeger door Google nog relevant werd gevonden.

Amazon combineert de zoekwoorden die zijn ingevuld in het Search Terms veld. Wij adviseren om de zoekwoorden met hoge zoekvolumes de voorkeur te geven en vooraan te plaatsen in het Search Terms veld. Heeft u bijvoorbeeld in het veld de volgende zoekwoorden ingevuld:

deurgreep metaal zwart deurklink klink

Dan zult u onder andere vindbaar zijn op de volgende zoekwoorden:

 • Deurgreep zwart
 • Deurklink metaal zwart
 • Klink zwart
 • Klink metaal
 • Deurgreep metaal
 • Metaal zwart

Tip!: Zoekwoorden hoeven niet gescheiden te worden met een komma

3. Benut maximaal de bulletpoints of beter gezegd de keyfeatures

Vaak komen we een productpagina tegen met zeer beknopte bulletpoints. Dit is een gemiste kans, omdat u hier niet alleen zoekwoorden kunt verwerken, maar nog belangrijker is dat u hier informatie kwijt kunt om uw product te verkopen. Denk na met welke bulletpoints of beter gezegd keyfeatures u gaat communiceren om de klant gaat overhalen het product te kopen. Hieronder ziet u een voorbeeld waarbij elk bulletpoint begint met een USP in kapitalen, met daarna meer uitleg en/of informatie.

Tip!: Verwerk de belangrijkste keyfeatures vooraan, omdat de eerste 3 bulletpoints op de mobiele website bovenaan worden getoond.

4. Een lekker lezende productomschrijving is een must

Regelmatig zien we dat klanten tijd en/of kosten willen besparen op de omschrijvingen. Dit is een gemiste kans of zelfs een must om dit goed op orde te hebben. Op de mobiele website van Amazon wordt zelfs de omschrijving boven de keyfeatures getoond.

Wat we ook vaker zien is dat producteigenschappen en/of omschrijvingen van de website middels een feed vandaan worden gehaald en achterelkaar geplakt, waardoor de omschrijving niet lekker leest. Amazon biedt beperkt de mogelijkheid door middel van HTML tags bijvoorbeeld woorden dikgedrukt te laten zien of de productspecificaties als opsommingen te tonen.

De productomschrijving waar u 2000 karakters ter beschikking heeft, geeft u de mogelijkheid om middels zoekwoorden beter organisch vindbaar te worden op Amazon. We adviseren om hier meer de focus te leggen om een verhaal/beleving rondom uw product en/of merk te creëren.

Tip!: Heeft u een Europees- of wereldwijd geregistreerd merk dan komt u in aanmerking voor een brandregistry. U krijgt hiermee meer tools op Amazon waaronder Enhanced Branded Content. Hiermee kunt u naast tekst meer rich content op een productpagina kwijt.

5. Zorg ervoor dat de producten in de juiste categorieën worden “gemapped”

Een eenvoudige snelle optimalisatie is om te kijken of de producten in de juiste categorie (Browse Node) staan. Alleen een product in een juiste categorie plaatsen kan alleen al voor meer omzet zorgen.

Tip!: U kunt ervoor kiezen om een product in een categorie te plaatsen met minder concurrentie.